Türkiye’nin 3 yıllık ekonomik yol haritası açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni OVP’nin Türkiye ekonomisinin gelecek 3 yılını şekillendireceğini ve temel politika belgesi olduğunu belirtti. OVP’nin amacının ekonomik büyüme, istihdam, finansal ve fiyat istikrarı gibi kritik alanlarda nasıl bir yol haritası izleyeceğini ortaya koymak olduğunu ifade etti.

Yeni OVP döneminde Türkiye’de siyasi belirsizliklerin ortadan kalktığını ve ekonomi programının uygulanmaya konulduğunu belirten Yılmaz, belirsizliklerin ortadan kalktığı, öngörülebilirliğin güçlendiği bir dönemde olduklarını vurguladı.

Geçtiğimiz OVP döneminde ekonomik büyüklükler, gelir-gider tahminleri, bütçe dengesi ve borçlanma durumu gibi konuların ele alındığını belirten Yılmaz, bu dönemde enflasyon oranında önemli bir düşüş kaydedildiğini ve işsizlik oranlarında hedeflerin ötesinde iyileşme gözlendiğini ifade etti.

Yılmaz, geçtiğimiz OVP’den bugüne kadar geçen sürecin muhasebesini yaparak, 1 yıllık süreçte temel makroekonomik göstergelerin önemli oranda gerçekleştiğini ve mevcut tahminlerin geçerliliğini koruduğunu belirtti. Programın başarılı bir şekilde çalıştığını ve sonuç ürettiğini ifade etti.

2025-2027 dönemi programının amacının enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi, büyüme potansiyelinin artırılması, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması ve gelirin toplumun tüm kesimlerine adil bir şekilde aktarılması olduğunu belirten Yılmaz, gelecek dönemde ekonomi politikalarının beşeri sermayeyi güçlendirmek, sabit sermaye yatırımlarını artırmak ve ekonominin rekabet gücünü artırmak üzerine şekilleneceğini ifade etti.

Yılmaz, programın temel politika alanlarının makroekonomik ve finansal istikrarın kalıcı hale getirilmesi, kamu mali reformlarının hayata geçirilmesi, arge ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi, yeşil ve dijital ekonomiye geçişin sağlanması, beşeri sermayenin güçlendirilmesi, iş gücü piyasasının etkinleştirilmesi, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ekonomide kayıt dışılığın azaltılması gibi alanlarda olacağını belirtti.

2025-2027 dönemi programının hedeflerinin Türkiye’nin ekonomik yapısını güçlendirmek, işsizliği düşürmek, enflasyonu düşürmek ve cari işlemler açığını azaltmak olduğunu belirten Yılmaz, bu hedeflere ulaşmak için para, maliye ve yapısal reformlar ayaklarından oluşan bütüncül strateji ile çalışacaklarını ifade etti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir