İşçilerin Küresel Gelir Payı Düşmeye Devam Ediyor

Dünya İşgücü Örgütü (ILO), “2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm” raporunu güncelledi ve küresel iş gücü gelir payının uzun süredir devam eden düşüş eğilimini sürdürdüğünü belirtti. Rapora göre, işçilerin küresel gelir pastasından aldıkları pay son 20 yılda önemli ölçüde azaldı.

2004’ten bu yana küresel iş gücü gelir payının 1,6 puan düştüğü ifade edilen raporda, bu yıl iş gücü gelirinde yıllık 2,4 trilyon dolarlık bir açığa denk geldiği vurgulandı.

Kovid-19 salgınının küresel iş gücü gelir payında önemli düşüşe neden olduğu belirtilen raporda, mevcut eşitsizlikleri daha da kötüleştiren küresel krizlerin olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, işçilerin küresel gelirin sadece yüzde 52,3’ünü aldığı, sermaye gelirinin ise geri kalanını oluşturduğu belirtildi. Teknolojik ilerlemenin iş gücü gelir payındaki düşüşte etkili olduğuna değinilen raporda, yapay zeka gelişmelerinin eşitsizliği derinleştirme riski taşıdığı uyarısında bulunuldu.

Gençlerin istihdam, eğitim ve öğretimde yer almayan sorununa da değinilen raporda, bu gençlerin oranının 2015’teki yüzde 21,3’ten 2024’te yüzde 20,4’e düştüğü bilgisi paylaşıldı.

ILO Genel Müdür Yardımcısı Celeste Drake, ülkelerin iş gücü gelir payının azalması riskine karşı harekete geçmesi gerektiğini belirterek, ekonomik faydaların adil dağılımını teşvik eden politikalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir