İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 10 ayı aşkın sürede can kaybı 40 bini aştı. Bölgedeki insanlık felaketi gün geçtikçe daha da derinleşirken dün ajanslara son dakika koduyla düşen habere göre; İsrail’in soykırımcı Kara Kuvvetleri Komutanı Tamir Yadai’nin görevinden istifa ettiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın istifa talebini onayladığı bilgisi de aktarıldı. İstifa talebi onaylanan Yadai’nin, yerine atanacak isim belirleninceye kadar Kara Kuvvetleri Komutanı olarak kalacağı ancak izne ayrılacağı kaydedildi.

Hamas’tan Türk Dışişlerine ‘ateşkes’ açıklaması

Hamas yetkilisinin Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına verdiği bilgiye göre; ABD’nin iyimser mesajlar verdiğini ancak durumun iyi olmadığını belirtti.

BIDEN’DAN NETANYAHU’YA BARIŞ TEPKİSİ

ABD Başkanı Biden da Netanyahu’nun, Gazze’de bir ateşkes anlaşması için “yeterli çabayı göstermediğini” belirtti.

Öte yandan Netanyahu’ya İsrail ile Hamas arasında esir takası mutabakatına varılmasını engellemeye çalıştığı eleştirileri yapılıyor.

PHILEDELPHIA KORİDORU

“Selahaddin Koridoru” olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan Philadelphia koridoru, 1979’da Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Anlaşması kapsamında tampon bölgede yer alıyor. Koridor, 14,5 kilometre uzunluğunda, birkaç yüz metre genişliğinde ve Akdeniz’den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’na kadar uzanıyor.

İsrail ordusu Philadelphia Koridoru’nda işgalin sürmesine ilişkin çizilen haritaları Güvenlik Kabinesine sundu. Yapılan oylamada, Güvenlik Kabinesinin 10 üyesinden 8’inin İsrail ordusunun Philadelphia Koridoru’ndaki işgalinin devam etmesinden yana oy kullanmasıyla öneri kabul edildi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın öneriye hayır oyu verdiği, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in ise toplantıya katılmadığı kaydedildi. Toplantıda, Netanyahu’nun koridordaki işgalin devam etmesinin ‘gerekliliğini’ savunduğu belirtildi.

İsrail ordu radyosuna konuşan aynı zamanda eski Genelkurmay Başkanı olan Eisenkot, “Netanyahu, Philadelphia Koridoru için her şeyin anahtarı gibi konuştu. Bu tam bir saptırma.” dedi.

Gazze’de tutulan İsrailli esirlerin yakınları da, Netanyahu’nun düzenlediği basın toplantısındaki sözleriyle İsrailli esirleri geri getirmek niyeti olmadığını kanıtladığını belirtti.

3 KRİTİK SORU

1. Peki soykırımın sorumlularından İsrail Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tamir Yadai’nin istifası neyi değiştirir?
2. İsrail, Philadelphia Koridoru’nda neden ısrarcı?
3. Biden’ın barış için Netanyahu’nun yeterli çabayı göstermediğini söylemesi ne anlama geliyor?

İSRAİL’DE KIRILMA YAŞANIYOR, İÇ ÇATIŞMA RİSKİ YÜKSEK

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi KKTC/Lefkoşa Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, milliyet.com.tr’den Sercan Dinç’e önemli değerlendirmelerde bulundu.

İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Tamir Yadai’nin istifası nedeniyle İsrail’in içinde bir kırılma yaşandığını belirten Gözügüzelli, bu kırılmayla birlikte iç çatışma riskinin de yüksek olduğunu söyledi.

BU YAZIYI WORDPRESS’E UYGUN HALE GETİRMEK İÇİN BİR SONRAKİ ADIMLAR NELER?

– Metni WordPress blog altyapısına uygun bir şekilde düzenleyebilirsin.
– Metindeki ana başlıkları ve alt başlıkları kullanarak içeriği daha akıcı hale getirebilirsin.
– Metindeki detaylı bilgileri göz önünde bulundurarak özgün ve ilgi çekici bir biçimde yazıyı düzenleyebilirsin.
– Metni gözden geçirerek anlaşılabilir ve akıcı bir formata getirebilirsin.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir