Güney Çin Denizi’ndeki Gerilim: Çin ve Filipinler Arasındaki Anlaşmazlık

Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Liu Dıcün, Filipin gemisinin Çin gemisine bilerek çarptığını iddia etti. Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela ise Çin gemisinin BRP Teresa Magbanua gemisine bilinçli olarak çarptığını ve hasara neden olduğunu belirtti.

Sabina Sığı’nda yaşanan gerilim, Çin ve Filipin sahil güvenlik gemileri arasında çarpışmalarla tırmanıyor. Filipin gemisi BRP Teresa Magbanua’nın Sabina Sığı’nda demirli olmasına rağmen, Çin gemileri sürekli tacizde bulunuyor.

İki ülke arasındaki gerilim, 19 Ağustos’ta Filipin gemilerinin hasar görmesiyle başladı. Ardından 25 Ağustos ve 30 Ağustos’ta yaşanan çarpışmalarla tırmanan gerilim, bölge ülkeleri arasındaki egemenlik ihtilaflarını da gündeme getiriyor.

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkeler arasında uzun süredir devam eden egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer alıyor. Çin’in bölgedeki tek taraflı egemenlik iddialarına karşı Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin’in bölgedeki adalarda üsler inşa etmesi ve askeri varlığını artırması, ABD ve diğer bölge ülkelerinin tepkisini çekiyor. Hollanda’daki Daimi Tahkim Mahkemesi’nin 2016 kararıyla Çin’in tek taraflı egemenlik talepleri yasal olarak geçersiz ilan edilmişti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir