İsrail ve Hamas Arasında Esir Takası Müzakereleri Sürüyor

İsrail askerlerinin Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da düzenlediği baskınlar devam ederken, ABD medyası Gazze’de ateşkes ve esir değişimi müzakerelerine ilişkin yeni bir iddia ortaya attı. Eğer anlaşma sağlanırsa, ilk aşamada 33 esirin yanı sıra yüzlerce Filistinli mahkûmun takas edileceği belirtiliyor.

ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda, Gazze’de ateşkes ve esir takası konusunda dolaylı müzakereler sürdürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mısır’da kontrolü sürdürme ısrarı nedeniyle tıkanan müzakerelerde ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor. Axios’un haberine göre, müzakerelerde odak noktası esir takası ve ilk aşamada 33 esir ile yüzlerce mahkûmun takası planlanıyor.

Müzakerelerde kadınlar, 50 yaş üstü erkekler ve sağlık sorunu olan esirlerin öncelikli olarak takas edileceği ifade ediliyor. Ancak Hamas’ın üst düzey yetkilisi, müzakerelerin çıkmaza girdiğini ve İsrail’in Philadelphi Koridoru’ndaki varlığını sürdürme konusundaki ısrarının anlaşmayı engellediğini belirtiyor. Hamas yetkilisi, İsrail’in taleplerini kabul etmemesi nedeniyle müzakerelerin çöküşe doğru ilerlediğini ifade ediyor.

Müzakerelerin devam eden süreci ve yaşanacak gelişmeler, bölgedeki siyasi durumu etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir